Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-високи осигурителни прагове са договорени в под половината икономически дейности

Снимка: Даниела Костадинова
По-високи минимални осигурителни прагове са договорени в по-малко от половината икономически дейности. Средният процент на нарастване, одобрен от работодатели и синдикати, е 7.2,. Срокът за договаряне изтича във вторник. Социалният министър Тотю Младенов коментира, че не е склонен да наложи по административен ред увеличаване на осигуровките в дейностите, където не е постигнато споразумение. За спорните сектори, бизнес и синдикати ще се договарят допълнително, каза Младенов:

В над 32 икономически дейности има договаряне. Като мине последния срок ще видим каква е рекапитулацията. Останалите, които не са се договорили, аз мисля, че е редно да го съгласуваме в тристранния съвет, но според мен правилното решение е да има Национален съвет и там бизнеса и синдикатите да кажат как да процедираме.

Младенов подкрепя идеята на Българска стопанска камара глоби да се налагат и на работниците, които се съгласяват да вземат заплати "на черно", за които не се плащат осигуровки и данъци. В момента за това се санкционират само работодателите.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна