Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Беларус напусна срещата на върха на Източното партньорство

Ръководителите на делегациите позират за групова снимка преди първата пленарна сесия
Снимка: БГНЕС

Беларус се отказа от участие в срещата на върха на Източното партньорство, която се провежда във Варшава между ЕС и шест страни от бившия СССР. "В навечерието на срещата нейните организатори взеха безпрецедентни дискриминационни мерки спрямо Беларус", се посочва в изявление на външното министерство в Минск, цитирано от ИТАР-ТАСС. "Те се отказаха да изпратят покана на беларуския държавен глава, след което участието на назначения от Беларус ръководител на нейната делегация в мероприятията на срещата беше ограничено", се добавя в изявлението.

Минск изтъква също, че тези действия представляват най-грубо нарушение на основните принципи на Източното партньорство, съгласувани на първата му среща на върха в Прага през 2009 година. "Беларус активно работеше за подготовката на срещата на върха и смяташе да участва в нейните мероприятия. Но при тези условия участието в срещата става невъзможно, партньорството не може да се основава на дискриминация. Решенията на срещата, засягащи интересите на Беларус и приети без пряко съгласие от наша страна, ще бъдат нелегитимни", се посочва още в изявлението на беларуското външно министерство.

Беларуската делегация на форума трябваше да бъде ръководена от посланика на Минск в Полша Виктор Гайсенок. "Тази среща на върха се открива, за съжаление, без присъствието на всички участници, липсва беларуската делегация", заяви в началото на форума полският премиер Доналд Туск, цитиран от Франс прес.

Инициативата Източно партньорство има за цел задълбочаване на интеграцията на ЕС с Грузия, Украйна, Беларус, Молдова, Армения и Азербайджан.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна