Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коларов: Законът има вратички, позволяващи да се укрие незаконно придобито имущество

Снимка: БГНЕС

В такава ситуация Комисията има съответния инструментариум, стига срещу лицето да бъде привлечено като обвиняем, тъй като ние не проверяваме само лицето, а и свързани с него лица, както и фирми, които лицето или свързани с него лица контролират. Има много слабости в Закона, които позволяват това престъпно богатство да бъде укрито. Това каза председателят на Комисията за установяване на имущество придобито от престъпна дейност Тодор Коларов в предаването "Преди всички".

На този етап НАП е наложила съответните обезпечителни мерки. Не можем да предприемем формално никакви действия, тъй като в Закона пише, че Комисията може да започне да извършва официалната проверка след официалното уведомление, което е получено от прокуратурата. Това е още една слабост на Закона. Уведомленията се получават в кратки срокове. Не мога да коментирам кога ще се случи това, каза още председателят на Комисията за установяване на имущество придобито от престъпна дейност.

По думите на Коларов едва когато Комисията получи уведомлението ще започне проверка по случая с имуществото на Кирил Рашков. Когато се случи започва проверка, в която ние ще използваме и това, което е свършено от останалите органи, които са действали преди нас. Ще се направи съответния разчет, проверка и оценка на имуществото, което е придобито за проверявания период и доходите, които е имало лицето за съответния период и когато се установи дисбалансът между имуществото и доходите, ние ще пристъпим към налагане на обезпечителни мерки и когато има влизане на окончателна присъда, тогава в кратки срокове трябва да внесем нашия иск за отнемане. Ако лицето не бъде с окончателна присъда дори да сме установили дисбаланс в имуществото и доходите ние сме длъжни да вдигнем обезпечителните мерки и да ги освободим, обясни Коларов.

Комисията зае една проактивна позиция от самото начало, когато стана ясно, че се развиват тези събития, на които сме свидетели. Още в самото начало Комисията проведе срещи на местно и централно ниво. Ние посочихме, че бихме могли да бъдем активен участник в действията на останалите органи и да подпомагаме тяхната работа дори преди да бъде привлечен като обвиняемо едно или друго лице. Работим активно с колегите от Пловдив и на централно ниво, коментира Тодор Коларов.

Тодор Коларов посочи, че в някои случаи при проверка на имущество, комисията може да се насочи и към непълнолетни лица, свързани с проверявания.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна