Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията задържа четирима души за побоя на семейство в ж.к. "Модерно предградие"

Полицията издирва нови четирима участници в инцидента в столичния квартал "Модерно предградие"
Снимка: Архив

Семейство беше зверски пребито от 15 роми в столичния квартал "Модерно предградие" вчера следобед. Скандалът възникнал, след като хората се опитали да заловят 16-годишно момче, което краде в двора на тяхна съседка. Минути след това на място идват около 10 - 15 приятели на младежа и се нахвърлят върху живеещите в дома. Тежко пострадали са двама мъже, единият от които е настанен в "Пирогов". Полицията задържа четирима души и издирва още четирима участници в боя.

Следобедните часове на неделя семейството на Бисерка Шишкова почива в двора на къщата си. В този момент хората виждат как 16-годишният Ноте Джоров се промъква в съседен двор и се опитва да отнесе чанта, собственост на тяхна съседка:

Видях как едно цигане само чантата на бабата е обърната, но не е откраднал нищо. Ние нищо не му правим. Не е удрян от нас и избяга. Цяла тумба, крещяха, викаха "Бийте ги" с тухли, с дървета. Почнаха да бият съпруга ми, зет ми и приятеля му. Мъжа ми беше ударен с крак в лицето. Зет ми е с множество отоци по главата, под очите.

Пристигналите на място роми пребиват зверски тримата мъже. Единият от тях е настанен в "Пирогов" със счупена челюст. Полицията успява да задържи на място 16-годишното момче. Малко по-късно в ареста попадат и трима негови приятели, които участват в побоя. Йордан Кръстанов на 36 години, Янко Симеонов на 19 и Емил Митев на 31. Пред "Хоризонт" началникът на столичната полиция комисар Валери Йорданов обясни, че в момента се издирват още четирима души:

Към момента са задържани 4 лица, две от които са непълнолетни за изясняване и съпричастност по случая, материалите са докладвани в прокуратурата и тук, не бих искал да кажа и на последно място, че със съдействието на лица от ромски произход са установени още четири, които пряко са участвали в този втория бой. Същите са разпознати в качеството на воденото досъдебно производство като процесуално следствено действие и в момента са обявени за издирване. За общодържавно издирване.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев беше категоричен, че инцидентът е криминален и в него не бива да се влага етнически момент:

Аз не бих искал да му давам такава окраска, пак са намесени роми, вкарваме едно говорене, което не е добро.

Заради сбиването полицейското присъствие в квартал "Модерно предградие" остава засилено.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна