Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Бразилия обсъждат сътрудничество в енергетиката

Снимка: БГНЕС

Възможностите за развитието на сътрудничество в областта на енергетиката, за възобновяемите енергийни източници и засилване на търговски стокообмен обсъдиха президентите на България и Бразилия Георги Първанов и Дилма Русеф. В рамките на посещението на бразилския президент у нас бяха подписани споразумения за икономическо сътрудничество и декларация за сътрудничество в областта на информационните технологии. Това е първата визита на бразилски държавен глава в България от възстановяването на дипломатическите отношения между двете държави преди половин век.

Веднага след Брюксел президентът на Федеративна република Бразилия, госпожа Дилма Русеф, е в България, което е един много ясен знак за оценката, за значението на България, на нашата страна в бразилската политика. За нас българите това е една дългоочаквана, емоционална, но уверявам ви и работеща, една ползотворна визита, каза след срещата с Русеф президентът Първанов.

Дилма Русеф, която е с български корени, беше наградена с орден "Стара Планина"-I степен. Бразилският президент посочи, че потенциалните сфери на сътрудничество между двете страни са икономиката и образованието.

Много съм щастлива и развълнувана при първото си посещение в България, която е родната страна на баща ми. Откакто пристигнах в тази страна съм обградена с много прояви на обич от управляващите и от нейния народ, което ме кара да се чувствам дълбоко свързана заради генетичната си принадлежност и заради паметта на баща си. Затова съм дошла в България с надеждата и очакването да превърна тази обич и тази висока оценка в конкретни жестове на сближаване между нашите две страни, каза Русеф.

Преди срещата Дилма Русеф беше посрещната официално с церемония на столичния площад "Свети Александър Невски". Под звуците на бразилския химн тя беше приветствана от почетния гвардейски караул, след което положи венец на паметника на незнайния войн. Целият район около площад "Свети Александър Невски" бе строго охраняван и едва на около 500 м двайсетина граждани се бяха събрали, за да зърнат бразилския президент.

Бразилският президент се срещна и с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.

В Брюксел, в България това са символи и знаци, които в цял свят ще бъдат разчетени, че президентът на Бразилия от Брюксел е дошла в София. По време на встъпването й в длъжност държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън каза: "Е, завиждам ти, имате такъв приятел в лицето вече на госпожа Русеф в България". Аз се надявам, че много бразилски студенти ще дойдат в нашите университети, в сферата на строителството, в сферата на технологиите, знаете, че купуваме и 12 български компании 12 бразилски самолета в момента. В Брюксел, в България това са символи и знаци, които в цял свят ще бъдат разчетени, че президента на Бразилия от Брюксел е дошла в София, заяви след срещата премиерът Бойко Борисов.

Предстои Първанов и Русеф да говорят и пред участниците в българо-бразилски бизнес форум. Бразилският президент води у нас голяма бизнес делегация. В нея са включeни представители на най-големите бразилски компании в нефтената индустрия, хидроенергетиката, самолето- и автомобилостроенето, агроиндустрията и други, които ще търсят контакти с български предприемачи по време на бизнес конференцията, организирана съвместно с Българската търговско-промишлена палата.

Пред "Хоризонт" председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов каза, че очакванията от форума са много големи. По думите му, в него са се записали за участие над 200 български фирми. Симеонов определи досегашното ниво на търговските отношения между Бразилия и България като доста ниско.

Бразилски инвестиции у нас практически няма. Двустранният стокообмен е едва 133 млн. долара с крайно негативно салдо за нашата страна, при положение че българският износ е леко нарастнал. Затова България се надява от първото по рода си президентско посещение да извлече чисто икономически ползи, както подчерта говорителят на външно министерство Весела Чернева.

Очевидно нейното посещение на такова високо ниво, включително от гледна точка на откриване на възможности за бизнес, е уникална възможност. Надяваме се оттук нататък и българският бизнес да се възползва в цялата си пълнота от тези възможности, обясни Чернева.

Бразилия се превърна в икономическия гигант на Латинска Америка през последното десетилетие и стана една от най-бързо развиващите се страни, изваждайки милиони хора от дълбока бедност. Не само заради природните си богатства, но и с умелото управление, Бразилия стана водещ износител на различни суровини, земеделска и индустриална продукция, което носи годишен брутен вътрешен продукт от 8 000 долара на глава от населението, по данни на Световната банка от 2009 г.

През втория ден от посещението президентите на България и Бразилия ще посетят Велико Търново и Габрово. Във Велико Търново държавните глави ще разгледат крепостта "Царевец". В Априловската гимназия в Габрово президентите на България и Бразилия ще се срещнат с обществеността на града.

Ден преди Габрово да посрещне бразилския президент в родния град на баща й ще бъде представена книгата, посветена на Дилма Русеф и нейния полубрат Любен Русев, останал да живее в България. Автори са журналистите Момчил Инджов и Жамил Шаде.

Книгата проследява историята на рода Русеви и преселването в Бразилия на Петър Русев – бащата на Дилма. Тя е написана на португалски език и през март беше представена в Бразилия. Първата премиера на българския превод ще бъде днес в Габрово. Авторите разказват за живота на сина и дъщерята на Петър Русев, станали жертва на диктатурите в родните си страни. Дилма е лежала в бразилски затвор за партизанска дейност, а Любен дълго време не е могъл да излезе от България заради баща-емигрант и социалдемократическите си възгледи. Книгата, която вече е нашия книжен пазар, ще бъде представена пред габровската читателска публика от издателя и от известния преводач, преподавател и познавач на Бразилия Румен Стоянов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна