Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сомалийски части превзеха ключови позиции в Могадишу от "Ал Шебаб"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Военни части на Африканския съюз и сомалийското правителство обявиха, че са поели контрола над ключови позиции, държани до този момент от ислямистки бунтовници. Това е станало по време на военна офанзива за премахване на последните места на бунтовническа съпротива в столицата на Сомалия Могадишу.

Операциите започнаха да поемат контрола над северния коридор и да гонят екстремистите, свързани с "Ал Кайда", вън от града, обяви правителството в обръщение. От него става ясно също, че няколко стратегически позиции в североизточната част на Могадишу са били завзети. Сред тях са бивша фабрика за макаронени изделия, служела като база за бунтовниците, две ключови кръстовища и два квартала.

Силите на Африканския съюз и сомалийското правителство започнаха офанзива за прогонване на последните останки от ислямистки бунтовници в събота. Бойците на ислямистката групировка "Ал Шебаб" изоставиха по-голямата част от позициите си в столицата през август и сега контролират по-голямата част от южна Сомалия. Офанзивата срещу последните бунтовници в Могадишу идва, след като преди около седмица ислямисти извършиха самоубийствена атака в столицата. При нея загинаха 82 души, а "Ал Шебаб" демонстрира, че все още е в състояние да предизвика хаос в самия център на града.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна