Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сеизмолози: Няма предпоставки за бъдещи по-силни земетресения в района на Шабла

Снимка: БГНЕС

Измерванията показват, че в района на Шабла няма предпоставки за бъдещи по-силни земетресения, коментира пред "Хоризонт" Емил Ботев, ръководител на Отдел "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география в БАН:

Повтаря се историята от преди две години. Едно относително силно земетресение, то е умерено по сила - с магнитут 4.1 е средната оценка, не се последва от афтършокове или следтрусова поредица от земетресения. Сега това земетресение е около 20 пъти по-слабо по енергия от това преди две години. Сега нямаме данни за паднали предмети, тухли, комини. Но все още нямаме връзка с най-близко разположеното село, на 5-6 км северно от Шабла са разположени селата Езерец и Крапец. Измерванията на преместването на земни точки на повърхността, от което съдим за евентуални размествания в дълбочина, те показват, че няма опасения за натрупване на големи напрежения, които да доведат до силни земетресения.

Снощи в 22.49 часа бе регистрирано земетресение с магнитуд около 4 по Рихтер в района на Шабла. То бе усетено във всички общини на област Добрич и в три варненски общини. Обстановката в цялата област е спокойна.

Работна група започна оглед на общинските сгради в Шабла и на всички населени места в общината. До момента няма данни за нанесени материални щети. Ще бъдат огледани и ремонтираните след предишното земетресение сгради, за да се види дали след ремонта са издържали снощното земетресение. Един жител на Шабла е съобщил за пукнатини в къщата си. Сигналът се проверява.

Според местни специалисти епицентърът на труса е бил на 4 км от с. Езерец навътре в морето. Много хора са излезли от домовете си, но без паника.

До момента няма данни за нанесени щети и във Варна и областта, съобщи комисар Тихомир Тотев, началник на Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението". Той допълни, че трусът е усетен най-силно по високите етажи на жилищните сгради в морския град.

От Гражданската инициатива за забрана на проучването и добива на шистов газ свързаха труса в Шабла с възможни проучвания за този газ в района. Оттам посочват, че сондажът на фирма "Русгеоком" се намира в с. Сърнино - само на 11,5 км от епицентъра на труса.

От фирмата обаче твърдят, че ще добиват конвенционален газ и няма да ползват хидравличен удар. От Гражданската инициатива настояха отново за мораториум върху технологията "хидравлично разбиване" у нас.

От Министерството на икономиката отрекоха да има връзка между земетресението и добива на газ в района на Добрич. Йордан Кирков, държавен инспектор в Дирекция "Природни ресурси и концесии", беше категоричен, че добивът на газ, независимо от способа, по който се добива, не може да предизвика земетресение. Киров заяви:

Там не се извършват никакви взривни работи, за да бъдат предизвикани земетресения от един такъв класически сондаж, който трябва да бъде изпълнен. Този сондаж съм категоричен, че няма връзка със земетресението. Това е пълна лъжа от страна на екологичните организации. Не може такъв сондаж да оказва влияние и да предизвиква земетресения. В този район има действащи концесии, където се добива нефт и газ. Така че аз не мога на този етап да ви кажа дали има някаква връзка, но според мен не.

Според сеизмолога Емил Ботев в България не се правят толкова дълбоки сондажи за газ, които да предизвикат толкова силен трус: Възможно е теоретично, но това земетресение не е в състояние да бъде провокирано от приповърхностното антропогенно въздействие на човека. Човекът може да въздейства само на слаби микроземетресения, които са непосредствено разположени до повърхността. Най-много на километър дълбочина, хайде нека да сложим два. Такива сондажи са теоретично и практически възможни, но не се използват в нашата страна. При нас има до километър и нещо.

Последното силно земетресение в района на Шабла беше на 5 август преди две години. Тогава най-силно бяха засегнати читалището и църквата. Междуведомствената комисия обаче забави парите за отстраняването на щетите и ремонтът на църквата приключи преди няколко месеца. Освен за църквата и читалището помощи бяха отпуснати и на 11 семейства, по чиито къщи имаше повреди.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна