Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испански хуманитарни работници бяха отвлечени от сомалийски бойци

Служители на "Лекари без граници" ваксинират момче в "Дадааб"
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Двама испански хуманитарни работници са били отвлечени в четвъртък от бежанския лагер "Дадааб" в Кения. Похитителите са били бунтовници от сомалийската ислямистка организация "Ал Шебаб", съобщил местен представител на полицията.

Двамата хуманитарни работници от испанска националност са били отвлечени от "Шебаб", те работят за "Лекари без граници", обяснил регионалният шеф на полицията Лио Нионгеса. Друг полицейски служител обяснил, че шофьорът на испанските хуманитарни работници - кениец, е бил застрелян и сериозно ранен, а след това изхвърлен от колата. Смятаме, че са били закарани в Сомалия, защото превозното средство на четири гуми е било видяно да преминава с висока скорост границата. Започнали сме преследване и се провежда голяма операция, казал той.

Има данни, че отвлечените са две жени, но за момента това не е официално потвърдено.

Отвличането е третата подобна атака за малко повече от месец. Преди това френски и британски граждани бяха отвлечени от кенийски крайбрежни региони от сомалийски бойци.

Лагерът "Дадааб" е най-големият бежански комплекс в света. Той е дом на над 450 хиляди бежанци, повечето от които са от Сомалия и са избягали или заради недоимъка в страната, или от войната, или от комбинация от двата фактора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна