Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Попов: Промените в общата селскостопанска политика ще създадат трудности за България

Снимка: БГНЕС

Европейският комисар по селско стопанство Дачиан Чолош предложи на вниманието на ЕП законодателни промени. Основните идеи са директните плащания към фермерите да бъдат изравнени за отделните държави-членки, парите да се разпределят по различен начин, а също така да се създаде кризисен резерв от 3,5 млрд. евро.

В предаването „12+3” Румен Попов – директор на Института по аграрна икономика, коментира: Предложенията на Комисията за общата селскостопанска политика след 2013 г. внасят изменения, които са в полза на новите страни-членки. Според мен, те са една недостатъчна стъпка в това отношение. Разликите в подкрепата на производството в старите страни-членки и новите ще останат чувствителни. Това е загуба не само за новите страни-членки, но и за целия ЕС. Стъпката в това отношение е твърде скромна.

Той подчерта, че от самото начало общата селскостопанска политика е насочена преди всичко към по-едрите стопанства: Такава политика има своите не само икономически, но и социални и политически последици. За голяма част от европейските граждани става неприемливо да се получават толкова големи по размер помощи от едно отделно стопанство. Освен това, има икономически съображения. Големите стопанства могат да реализират икономии от мащаба на производство, така че тази подкрепа общо взето не им е нужна над определена граница.

Промените така, както те са очертани, ще изискват допълнителен административен капацитет за тяхното прилагане, ще изискват и допълнителни усилия от самите земеделски производители. Това ще представлява трудност. Още повече, че на България й предстои да премине от плащане на базата на площ - на плащане на базата на стопанство. Това изисква нова организация, коментира още Румен Попов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени