Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори ден продължава стачката в Гърция

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Втори ден продължава стачката в Гърция. Многохилядни демонстрации отново заливат страната. Гърците протестират срещу проектозакона за намаляване на заплатите и увеличаване на данъците. Премиерът Георгиос Папандреу не получи политическа подкрепа от опозицията и се очаква законът да бъде приет само с гласовете на депутатите –социалисти. Правителството е принудено да въведе строги ограничения в бюджетните разходи, за да получи външна финансова помощ.

Демонстранти обградиха парламента, където ще се гласува проектозакона за нови икономии. Полицията въведе строги мерки за сигурност в цялата страна в очакване на още по-масови протести. Транспортът е напълно парализиран. Пристанищата са затворени от заради стачка на моряци и докери. Влаковете също не се движат. Демонстрации провеждат учители, лекари, студенти, пенсионери, общински и държавни служители. Стачката на митничарите не влияе на трафика през граничните пунктове с България.

Шествия се провеждат във всички градове на страната. Синдикатите очакват народният протест да повлияе на депутатите при гласуването на закона.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна