Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Клинтън: Имаме трайни връзки със Саудитска Арабия

Хилари Клинтън
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че ще се усети липсата на починалия саудитски престолонаследник принц Султан бин Абдул Азиз, но подчерта, че САЩ имат трайни връзки с кралство Саудитска Арабия. Предлагам моите най-дълбоки съболезнования за тази загуба на крал Абдула и на саудитския народ. Той ще ни липса, каза Клинтън в Таджикистан.

По време на посещението си в централноазиатската страна държавният секретар каза също, че не е съгласна с таджикистанските ограничения на религиозните свободи и се опасява, че те могат да доведат до религиозен екстремизъм. Не се съгласих с ограниченията на религиозните свободи и споделих тези опасения, заяви Клинтън на пресконференция в таджикистанската столица Душанбес външния министър на Таджикистан Хамрокхон Зарифи.

Ангажиментът на САЩ към демократичното бъдеще на Ирак остава силен, въпреки че американските войски ще се изтеглят от страната до края на годината, заяви също Клинтън. Дори когато нашите части се връщат у дома, ангажиментът на САЩ към бъдещето на Ирак като сигурна, стабилна и демократична нация остава силен както винаги. Това ще сложи край на войната и ще отвори нова глава в нашите отношения, смята тя.

В петък американският президент Барак Обама обеща да изтегли американските войници от Ирак през 2011 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени