Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вероятно до края на деня ЦИК ще обяви окончателните резултати от изборите

Снимка: БГНЕС

Надявам се до края на деня да обявим окончателните резултати от президентските и местни избори. Това заяви в предаването „12+3” говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. Тя обясни забавянето на обявяването на официалните резултати от първия тур на изборите така:

На 23 октомври се произвеждаха 2 вида избори – за президент и вицепрезидент и за местни органи на власт. Още повече, че местните органи на власт трябва да отчитат резултати за избор на общински съветници, на кмет на община и на кметове на кметства. Това затруднява отчитането на резултатите. ЦИК може да обяви имената на кандидатите за президент и вицепрезидент, които отиват до нов избор, само и единствено след като отчете резултатите. Те се отчитат първо след въвеждане на секционните протоколи в общинските избирателни комисии и секционни протоколи в ЦИК – това е второ независимо въвеждане на данните, и съпоставка на двете бази данни. В ЦИК едва в момента се приемат протоколите на Общинската избирателна комисия София. Не бихме могли да обявим резултати без да има данни. Надяваме се в най-скоро време да можем да въведем резултатите, да се направи съответната съпоставка и да излезем с окончателното решение.

Относно организационните проблеми по време на изборния ден, Ралица Негенцова коментира: ЦИК взе всички решения, които са необходими за организация на предаването, което се изискваше и от Изборния кодекс. Нанесохме и някои корекции за улеснение при предаването. Направихме едно обобщено решение, което представляваше едни методически указания за това какво трябва да бъде направено. Общинските избирателни комисии са тези, които технически трябваше да организират приемането на секционните протоколи. ЦИК направи всичко необходимо. Надявам се общинските избирателни комисии ще направят равносметка на това каква е била тяхната организация. В изборите на 30 октомври вече няма да има толкова много протоколи за обработване. Те ще бъдат наполовина от тези, които бяха при изборите на 23 октомври.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна