Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Талибани нападнаха американска база в Кандахар

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Нападатели са атакували база с военни и цивилни, управлявана от американска администрация, в южния афганистански град Кандахар. На мястото се чуват експлозии и стрелба, съобщили полицаи и свидетели за Франс прес.

Продължава атаката над "Кандахар ЕРП" (екип по реконструкция на провинцията) от всички посоки, заявил говорителят на полицията в града. По думите му в базата са се чули пет експлозии, но не е било ясно веднага дали те са били причинени от нападателите или от охранителите на базата.

Пътят към базата е блокиран, а един свидетел, който е собственик на магазин край нея, заявил, че е чул спорадична стрелба. Въоръжените мъже са заели позиции в сграда близо до базата на ЕРП и стрелят по базата, казал свидетелят Абдула.

Междувременно талибаните вече поеха отговорност за атаката и заявиха, че въоръжените мъже имат и жилетки с експлозиви. Група от нашите хора нападнаха базата на ЕРП в Кандахар, както и офис на НДС (афганистанското разузнаване) наблизо. Нашите хора са много добре въоръжени. Те са атентатори-самоубийци, казал говорителят на талибаните Юсуф Ахмади.

Талибаните от 10 години се бунтуват срещу военните части на НАТО в Афганистан и все по-организирано извършват атаки по високопоставени западни и правителствени цели.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна