Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Прозрачност без граници": Мащабът на изборните нарушения буди притеснение

Снимка: БГНЕС
Констатираните изборни нарушения затвърждават тенденциите, но ни изненада мащабът, който в повод за притеснение. Това заяви в предаването „Преди всички” Катя Христова – програмен директор на Асоциация „Прозрачност без граници”. Тя подчерта, че най-голям дял от нарушенията са свързани с организацията на изборния ден, следват нарушенията, ориентирани към контролирането на вота. По-малко са нарушенията, свързани с прякото купуване на гласове и с незаконна медийна реклама.

В ситуацията, в която се оказаха секционните избирателни комисии в рамките на първия тур, нямаше защо някой да се налага да ги купува. Те до такава степен бяха неподготвени и неадекватни да реагират на разнообразните ситуации, свързани с приложението на новия Изборен кодекс, че и без да искат - тяхната дейност може да резултира в голям процент на недействителни бюлетини, в резултати, които биха изглеждали сходни с това, ако директно беше купена секционната избирателна комисия.

Основното, което отчита асоциацията, е липсата на достатъчен капацитет на изборната администрация да се справи със сложността на изборите. От „Прозрачност без граници” обръщат внимание и на процеса на купуване на застъпници:

Смисълът на това една партия да има застъпници е те в края на изборния ден да могат да наблюдават броенето на бюлетините, за да се гарантира някакъв взаимен контрол. Никой не може да ни обясни какъв е смисълът в един и същи ден, в един и същи час, в една и съща секция да присъстват 12 застъпника от една политическа партия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна