Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Коларов иска определяне на ясен имуществен праг

Снимка: БГНЕС

Хората, срещу които има сигнали за престъпна дейност и които притежават имоти и средства над 1 милион без доказан произход, да подлежат на проверка. Това предлага председателят на Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност Тодор Коларов. Той смята, че за да стане факт тази идея, е нужно да бъде определен ясен имуществен праг.

Това да бъде насочено наистина към тежката организирана престъпност. Считам, че нивата, праговете, финансовите прагове, трябва да бъдат много високи - 1 милион е висок праг. Комисията би следвало да може да се самосезира или да се сезира по сигнали на медиите, или на граждани, или на други държавни органи. Имуществото на лицето да бъде над 1 милион, да не може да бъде проверявано лице, което има имущество под 1 милион и половината от това имущество или една трета да бъде с неустановен произход.

Председателят на комисията коментира и една друга идея за борба с корупцията, която се прилага от години в Италия - разпускането на общински съвети, ако има данни за участието на представители на мафията в тях. 

Това е една интересна мярка, която си струва да се обсъди. За всяка държава има идея що е пропорционално на проблемите, които съществуват. Трябва да се направи една правилна преценка на това какви са проблемите и съотносими ли са проблемите, които ние имаме на това ниво, с тези, които съществуват в Италия, за да отговорим на този въпрос.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени