Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В малките селища гласуваха по-активно сутринта

Снимка: БГНЕС

Таня Милушева

Днес се провежда вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент между двойките Росен Плевнелиев - Маргарита Попова и Ивайло Калфин - Стефан Данаилов. Балотаж има и за кметове в онези населени места, където те не бяха избрани на първия тур на изборите на 23 октомври.

Най-активно е гласуването в по-малките общини, в които успоредно с президентския вот се избират и кметове на общини и кметове на кметства. 

Средната избирателна активност за страната на президентските избори по данни на ЦИК до 10 часа е 12% и 13,5% за местните избори, в местата където се провеждат такива.

В ЦИК са постъпили сигнали за изборни нарушения, като се отнасят до недопустима предизборна агитация, особено в по-малките населени места, както от застъпници, така и от политически представители, включително и от новоизбрани кметове, които посрещали избирателите с указания по какъв начин да се гласува. 

Социологът Антони Гълъбов, представител на "Прозрачност без граници", смята че сигналите за нарушения на балотажа са различни от тези на първия тур: 

Изместването е по посока на незаконната агитация и пропаганда, опитите за въздействие върху решението на избирателите. Сравнително по-малък е броя сигнали, свързани с купуване на гласове в сравнение с миналата неделя, когато преобладаваха организационните нарушения и проблемите с избирателните списъци. Нашите наблюдатели по страната съобщават, че отново имаме проблеми, свързани със застъпници на политически партии. Нашето предложение в това отношение е да има регистър, в който застъпниците да се регистрират много по-рано и с необходимите документи, както се прави за наблюдателите.

Според политическия психолог Антоанета Христова, напрежението на местните избори е по-голямо, отколкото при президентския вот. ЦИК все още не разполага с данни за областните градове, където избирателната активност е по-ниска.

По данни на социологическата агенция MBMD избирателната активност до обяд е достигнала 21,1. Жените продължават да преобладават сред избирателите, преобладават и хората над 60-годишна възраст.

През последните часове обаче се наблюдава активизация на по-младите гласоподаватели, най-много са тези със средно образование, следвани от тези с висше образование. Наблюдава се по-висок вот сред ромското население.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна