Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Избирателната активност за президентския вот е 40% към 17 часа

Снимка: БГНЕС

Към края си е вторият тур на изборите. Гласува се за президент, а за местна власт - там, където на първия тур не бяха избрани кметове.

За разлика от предишната неделя, до момента няма големи организационни неуредици. Повече са сигналите за незаконна агитация и купуване на гласове.

За вота за президент и вицепрезидент на републиката активността е 40%, а за местния вот 46%. Това съобщи говорителят на ЦИК Ралица Негенцова.

По думите й основните постъпили сигнали в ЦИК са за незаконна агитация и за прозрачни бюлетини:

Голяма част от сигналите бяха изпратени до общинските избирателни комисии, които са компетентни да се произнасят за тази агитация. Имахме сигнали за прозрачни бюлетини. Знаете, че още при подготовката на президентския вот имаше такива сигнали. Със съдействието на Министерския съвет бяхме взели експертна оценка от Института по целулоза и хартия, където излязоха със становище, след като тестваха бюлетините, че по плътност бюлетините отговарят на изискванията в Изборния кодекс. Тя не е по-тънка хартия. Хартията е точно такава, каквато е предвидена по закон, още повече като се сгъне изобщо не би могло да се отрази в тази насока вота.

Говорителят на ЦИК обясни, че имало сигнали и за недопускани граждани да гласуват с шофьорски книжки и за недопускане до изборните секции на лица от т.нар. "забранителни списъци".

Според Негенцова днешният изборен ден е по-спокоен и гласуването протича по-бързо:

Мисля, че в днешния изборен ден нещата са много по-спокойни и много по-бързо протича гласуването, защото никъде не се избират общински съветници. Кметове на общини се избират в 173 общини, 831 са кметските места, които трябва да бъдат разпределяни в днешния ден и кандидатите навсякъде са по двама, само в 11 от местата, където се произвеждат изборите, кандидатите са трима.

Информация на Радостина Билярска.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна