Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В изборния ден са образувани 3 досъдебни производства

Снимка: Архив

Прокурор Емилия Пенева от Върховната касационна прокуратура съобщи, че до момента са образувани общо 84 досъдебни производства, от които 15 бързи. За купуване на гласове са повдигнати са обвинения в Ботевград, Свищов и Плевен, но в двата областни града те са приключили с пробация и обществено порицание.
На 30 октомври са образувани 3 досъдебни производства за купуване на гласове в Русе, Пловдив и Шумен.

Прокурорите са работили и по над 300 преписки. Това са все проверки, образувани по всякакъв вид сигнали, свързани с изборни нарушения.

В Пловдив при претърсване на интернет зала в квартал "Столипиново" е иззета тетрадка с данни на хора и личните им адреси. Полицията издирва един човек във връзка със случая.

В Правец има данни за заплаха за саморазправа с един от кандидатите за кмет, съобщиха от МВР. Шефът на Главна дирекция "Охранителна полиция" към МВР комисар Милчо Енев каза, че между двата тура са задържани общо 9 лица, проверени са 325 сигнала и са съставени 5 акта за нарушение и 114 протокола за предупреждение за оказване на въздействие върху избиратели.

От началото на деня има 4 случая на оказано съдействие на СИК. Такъв случай има във Враца при гласуване на избирател, който разговаря по мобилен телефон, в Пловдив - пререкание на лице със застъпник и в Търговище - извеждане на лице в нетрезво състояние.

МВР е издало 4 500 удостоверения за документи за самоличност. Крайният срок за получаване на такъв документ е до 15:00 часа в РПУ и до 17:00 ч. в областните дирекции на МВР в цялата страна.

Информация на Николай Христов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна