Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийският регулатор нареди край на спора в "Кантас"

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Австралийският промишлен регулатор нареди приключване на индустриалния спор, който принуди авиокомпанията "Кантас Еъруейз" да спре всичките си полети. Решението отваря възможността за австралийската "Кантас" да поднови полетите. То е облекчение и за австралийското правителство, което искаше възможно най-бързо решаване на конфликта.

Решихме да прекратим веднага защитеното индустриално действие във връзка с всяко от предложените търговски споразумения, заяви регулаторът "Феър Оустрелиъ".

Промишленият посредник можеше да избере да остави без решение проблема за следващите 120 дни, така че трите профсъюза да могат да преговарят с авиокомпанията. Това беше и ходът, който синдикатите искаха. Регулаторът обаче взе решение в полза на "Кантас".

Решихме, че при особените обстоятелства на този случай, които като доказателства включват особената уязвимост на туристическата индустрия към несигурност, преустановяването няма да осигури достатъчна защита спрямо риска от значителни щети. Ние трябва да действаме, за да избегнем значителни щети за туристическата индустрия, посочва регулаторът.

В събота, 29 октомври, националният превозвач обяви шокиращото си решение да не допусне до работа членовете на синдикатите и да отмени за неопределено време всички полети. Този ход остави над 70 хиляди пасажери в 22 страни в отчаяно търсене на алтернативен превоз.

Трите синдиката - на пилотите, инженерите и служителите в багажното отделение, протестират заради плановете на компанията, обявени през август, за съкращаването на 1000 работни места и създаването на два нови авиофирми по шапката на "Кантас", които да обслужват Азия.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна