Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов председател има изборната секция в Прага

Снимка: Евгения Йотова

Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

Нормално и без опашки започна вторият тур на изборите за български президент и вицепрезидент в Чешката република. Нашите сънародници могат да гласуват в една избирателна секция в българското посолство в столицата Прага.

С нов председател е единствената избирателна секция в Чешката република. Промяната беше потвърдена от ЦИК вчера преди балотажа.

Близо 90 души пуснаха бюлетина преди обяд местно време. Всички български граждани задължително попълват декларации преди да гласуват, включително и подалите заявления преди първия тур.

Сред гласувалите наши сънародници отново доминират живеещите в чешката столица и региона. Единици са дошлите от градовете Литвинов, Злин и др. Един от избирателите е декларирал белгийска регистрация.

324 български граждани гласуваха миналата неделя като недействителните бюлетини бяха шест. Общо 7 217 са регистрираните българи в Чешката република, сочат данните на чешката статистика от края на август тази година. Повече от половината от тях имат статут на временно пребиваващи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна