Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Карасимеонов: Кунева може да създаде либерална формация

Снимка: Архив

България се движи към една по-консолидирана демокрация, отколкото преди, каза в ефира на "Нещо повече" проф. Георги Карасимеонов. Политическата ситуация се изчисти от свръхконфронтация, но се появиха нови крайно неприятни фактори като контролиран вот, корпоративен вот, което говори за спад в интелектуалното равнище на нацията. Онова активно гражданско общество отпреди 15-20 години сега го няма. Заради спада на качеството на образованието и отношенията в семейството, политическият процес се превръща в "Илиенци" с неговата покупка и пазар, добави той.

Проф. Карасимеонов заяви още, че вижда потенциал в онези половин милион избиратели, гласували за Меглена Кунева. Според него тя има перспектива да създаде формация, която да започне като гражданско движение по примера на ГЕРБ, а впоследствие да се превърне в центристка либерална формация.

Към разговора в студиото се присъедини и Александър Андреев, шеф на българската секция на Дойче веле. Той се съгласи с констатациите на проф. Карасимеонов относно бъдещето на подобна либерална формация и подчерта, че този потенциал може да се изчерпи бързо, затова създаването на подобна формация не трябва да се отлага във времето.

И двамата събеседници прогнозираха, че в нея могат да участват членове на НДСВ от началния период на движението, както и много млади и образовани хора от градовете, които не виждат свой политически представител в лицето на ГЕРБ, БСП или традиционните десни партии.

Чуйте цялото интервю с проф. Георги Карасимеонов и Александър Андреев в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени