Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЕЦ "Козлодуй" трябва да изготви план в случай на авария в хидровъзел "Железни врата"

Снимка: БГНЕС
АЕЦ "Козлодуй" трябва да изготви план как ще се справи, ако се скъса стената на хидровъзел "Железни врата", който е на 250 километра от централата. Това е една от препоръчаните мерки след стрес-тестове на съоръжението. Тестът беше направен след аварията във Фукушима, обясни пред "Хоризонт" изпълнителният директор на Централата Александър Николов:

Скъсването на „Железни врата” ще доведе до вълна с височина 50 см. 10-метровото отстояние в Япония и 50-сантиметровото отстояние от скъсване на хидровъзел "Железни врата" са трудно сравними, още повече, че количеството вода, която би дошла, е несъизмеримо по-малко от водната стихия във Фукушима.

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев посочи, че АЕЦ "Белене" също е минала подобна проверка.

Формално АЕЦ "Белене" не влиза в обхвата на европейските стрес тестове. Въпреки това сметнахме, че е добре проектът да бъде преоценен още веднаж от гледна точка на събитията във Фукушима. Предприятие "Белене" изпълни, заедно с руската страна и с консултантите, такава преоценка. Тя е направена по същата методология и със същия обхват и съдържание, както европейските стрес-тестове. Този доклад също подлежи на оценка в Агенцията за ядрено регулиране, но неговите резултати ще бъдат използвани в лицензионния процес за целите на одобрение на проекта.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна