Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава делото срещу Николай Цонев

Снимка: БГНЕС
След дълго прекъсване в Софийския градски съд продължава делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. Тримата са подсъдими за даването на подкуп на следователя Петьо Петров.

Независима експертиза за автентичността на записите, направени със специални разузнавателни средства, беше неофициалната причина за замразяването на делото. Търсеше се експерт извън МВР, който да каже дали са манипулирани разговорите за подкупа, които стоят в основата на цялата обвинителна теза. Според информация на „Хоризонт” експертното заключение, което трябва да бъде прието днес, е, че монтаж няма. Защо е така – ще отговаря на адвокатите на подсъдимите експерт от БАН.

Казусът с купуване на правосъдие вече е на 19 месеца. 20 000 евро според прокуратурата са били дадени от Николай Цонев, през Тенчо Попов и Петър Сантиров, но следователят - свидетел Петьо Петров смачка разследването, което се е водило към бившия министър на отбраната.
Специални разузнавателни средства от ресторанти, кафенета, столични улици и даже от коридор в Съдебната палата бяха прожектирани по делото. Имаше и диск от ареста на Тенчо Попов, проснат на земята от барети, запечатали спомена от тази акция на снимка – дело на МВР фоторепортер. Конфузната сцена с елемент на насилие остана само в кориците на делото, защото престъпление не беше открито нито от МВР, нито от прокуратурата.

Информация на Силвия Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна