Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н.Пр.Карел ван Кестерен: За Холандия е много важно Гърция да остане в еврозоната

Снимка: БГНЕС
За нас е много важно Гърция да остане в еврозоната, защото иначе ще настане пълен хаос, но още по-важно е да запазим стабилността на еврото. Мисля, че това, за което най-много се надяваме е това, че хората в Гърция ще разберат, че е много важно всички заедно да се постараем нещата да останат наред, така че да престанат тези политически игри от едната и от другата страна. Това каза посланикът на Кралство Холандия в България Н.Пр.Карел ван Кестерен в предаването "Събота 150".

В Холандия сме готови да направим всичко, за да се гарантира стабилността на Гърция и Италия, но искаме държавите сами да се захванат за работа и мисля, че това е от особена важност, за да се запази доверието на хората в Холандия към европейския проект. Ако планът проработи добре, няма да има никакъв ефект върху данъкоплатеца, защото идеята е да се дадат гаранции и да се възстанови доверието на финансовите пазари и нещата отново да тръгнат гладко, но не трябва дори да си помисляме за вариант тази гаранция да не проработи, защото това ще струва изключително много на холандския данъкоплатец. Заради това в Холандия в момента съществува голяма доза скептицизъм, каза още той.

Ако нещата се объркат генерално и икономиката започне да изостава това ще има ефект върху финансирането, в това число и за България, но продължавам да се надявам, че ще преодолеем дълговата криза, обясни Н.Пр.Карел ван Кестерен.

По повод на Шенген посланикът заяви, че Холандия иска да види минимум два положителни доклада за България по отношение на механизма за контрол и оценка преди да стигне до положително решение:

Холандското население се притеснява много на ситуацията по отношение на еврото. Докладите са положителни, но все още не сте стигнали до целта. Изключително доволни сме от намерението на премиера Бойко Борисов да се вземат мерки за приемането на Закона за конфискация за имущество придобито по незаконен начин.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна