Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"За" и "против" реформата в Спешната помощ

Снимка: БГНЕС
Тази година Министерството на здравеопазването финансира центровете за Спешна помощ с 75 млн. лв., за догодина се предвижда тези средства да бъдат увеличени с около 10 млн., а се надяваме да станат и повече. При ефективно управление системата ще може да се справи с този ресурс. Това заяви в предаването „Хоризонт до обед” д-р Ивелина Георгиева – началник на Отдел „Спешна медицинска помощ” в Министерството на здравеопазването, относно идеята спешните центрове да преминат към областните болници. Тя добави: Манипулациите, които се правят, че преминавайки към болниците, спешните центрове няма да имат държавно финансиране - категорично не са верни. Финансирането, независимо при кой модел на Спешната медицинска помощ, е и остава държавен ангажимент. Тя подчерта, че все пак това все още е идея, която подлежи на обсъждане.

Теодора Захариева - председател на Българския пациентски форум, подчерта обаче: Болниците са търговски дружества и никой не може да ги задължи да работят със здравно неосигурени лица. Парите, които ще превежда държавата, ще отиват в общия бюджет и ще се разпределят от директора – това е огромен проблем. Ако държавата по този начин иска да признае, че не може да се грижи за Спешната помощ, има думи кратки и ясни. За мен се готви точно това – по-малко финансиране за Спешната помощ под претекста, че мениджърите така са преценили – да дават такива заплати. Това ще доведе до още по-голямо напрежение в сектора, респективно липсата на лекари в Спешната помощ ще се задълбочи. Хаосът за пациента ще е тотален.

Зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Георги Ставракев е категоричен, че БЛС няма да приеме механичното прехвърляне на Спешната помощ към болниците. Според него е притеснителен проблемът с кадрите и тяхната специализация: За момента колегите, които работят в тези структури, очакваха да има по-сериозна юридическа защита. Напоследък се увеличават случаите на нападения и на физическа разправа с тях. Този проблем все повече демотивира колегите да работят в тези структури.

Д-р Анелия Мъждракова, която е лекар от Спешната медицинска помощ, изтъкна, че е важно Спешната помощ да остане единна за цялата страна: Разпределението по болници означава, че отговорността за финансиране и за ръководене се разделя на две, а всички знаем, че разделената отговорност е равна на безотговорност. По този начин няма да се подобри работата на спешните центрове. Вчера медиците от спешната помощ предупредиха, че се готвят за протести. Мъждракова подчерта, че ще изчакат отговор от институциите и след това ще определят начина и датата на протеста си.

Директорът на областната болница в Силистра д-р Даниела Костадинова коментира идеята за реформа в спешната помощ с уговорката, че не знае нищо конкретно и дискусиите по темата тепърва предстоят. Принципно обаче смята, че спешната помощ се нуждае от спешна промяна. Реформата не трябва да се бави, смята д-р Костадинова. Тя не е съгласна с мнението на някои свои колеги, че това е връщане към миналото. Притесненията й са свързани с финансирането на Спешната помощ, ако тя премине към областната болница.

Според директора на бургаската болница д-р Георги Матев преминаването на бързата помощ към областните здравни заведения е изцяло в интерес на пациентите. По думите му структурната промяна ще направи по-адекватно обслужването и диагностицирането на спешните случаи.

И директорът на болницата в Габрово д-р Нели Савчева смята, че ако се реализира идеята, това ще бъде от полза на пациентите. Според нея важното условие е ангажиментът на държавата за финансиране на спешната помощ.

Коментарите по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени