Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските сили за сигурност спасиха отвлечения ферибот

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турските сили за сигурност щурмуваха отвлечения ферибот "Картепе", който остана без гориво в Мраморно море край Истанбул. При операцията е застрелян един похитител. Това заяви валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу. Въпреки че капитанът на ферибота съобщи за четирима атентатори в петък, силите за сигурност не са открили други похитители.

Мутлу уточни, че заповедта е издадена в 5.35 ч. в събота. Няма пострадали пътници или членове на екипажа. На ферибота е имало 18 души, сред които 5 жени и 4 души екипаж.

Валията заяви, че похитителят е бил на около 28 - 30 години, а върху тялото му имало кабели и бутони.

Според властите похитителят е от въоръжена структура на Кюрдската работническа партия ПКК. Намерен е и адресът на задържания. Власите са направили обиск в жилището му в град Измит. Там са намерени документи, съдържащи данни за подготвяното отвличане. Задържан е и още един мъж, за когото се предполага, че е свързан с инцидента. Засега официално никой не е поел отговорност за отвличането. Властите все още не са съобщили какви разговори са водили с похитителя.

В спасителната акция са участвали сили на Службата за борба с тероризма, както и командоси за действия под вода. Фериботът е откаран на пристанище Силиври край Истанбул.

Нахиде Дениз- кор. на БНР в Истанбул



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна