Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константинов: През 2012 г. ще има повече пари за болниците

Снимка: Архив
За идеята за прехвърляне на спешните центрове към областните болници ще се търси решение заедно с всички заинтересовани страни, каза в интервю за "Хоризонт" министърът на здравеопазването Стефан Константинов.

Абсурд е да се мисли, че Спешната помощ в здравеопазването приключва с линейките. Тя продължава в болниците, в болничните отделения и не бива да разглеждаме процесът на лечението на пациента разделен на возене в линейка и след това нещо друго, което му се случва. Пациентът не го интересува кой къде работи, а да му се предостави качествена услуга.

В бюджета на Здравната каса за следващата година се запазват плащанията за първичната помощ, Спешната помощ и за изследвания. Ще има повече пари за болниците, категоричен е Константинов.

Голямата новост в този бюджет са повечето пари за болници. И те не са дадени просто ей така, за да увеличим парите на болниците, а защото към тях се прехвърлят важни дейности. Това са хемодиализата, това са онкологията като лечение, това са парите за онколекарства. Така че всеки, който се опитва да каже, че в този бюджет няма реформи... Тези реформи, които могат да се видят с числата, ето ги точно. Прехвърлянето на лекарствата към Касата за пациентите значи много по-бърз и лесен достъп до медикаменти, които ще им спасят живота.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна