Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер отмени лятната си почивка, на фона на продължаващите протести в страната

Киър Стармър
Снимка: БТА

Британският премиер Киър Стармър е отменил лятната си почивка, на фона на продължаващите антираситски демонстрации и контрапротести на крайнодесни в цялото Обединено кралство. В събота бяха извършени още арести за нарушаване на обществения ред, но не се стигна до безредици. 

"Скай нюз" съобщи, че премиерът ще отмени почивката си. Хиляди полицаи ще остават в повишена готовност и през днешния неделен ден, в случай че отново се стигне до насилие. За четвърти пореден ден обаче протестиращите срещу расизма са много повече от крайнодесните. Повече от 770 души са арестувани досега след избухването на безредиците преди около седмица. На 349 от тях са повдигнати обвинения. 

На специализирани служители е възложено да преследват заподозрени онлайн нарушители и така наречените инфлуенсъри, които, според тях, са отговорни за "разпространение на омраза и подбуждане към насилие в голям мащаб". 

Вчера бяха проведени повече от 20 антираситски демонстрации и няколко по-скромни събирания на хора с крайнодесни възгледи. Най-бурно протече денят в Нюкасъл, където бяха арестувани 14 души, предимно на събирането на крайнодесните. Местната полиция съобщи, че те са били задържани за редица престъпления, включително притежание на нападателно оръжие, притежание на наркотици от клас "B" и неспазване на някои от издадените заповеди. Въпреки това силите за сигурност похвалиха общностите и своите партньори в региона, след като протестите преминаха без избухване на насилие или безредици.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна