Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама разкритикува валутната политика на Китай

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Президентите на Съединените щати и Китай Барак Обама и Ху Цзинтао предложиха различни подходи за противодействие на слабия глобален икономически растеж, предаде Ройтерс. Двамата направиха това в изказванията си на срещата на върха на организацията Азиатско-тихоокеанско сътрудничество АТИС в Хонолулу.

Обама разкритикува валутната политика на Китай, който поддържа нисък разменен курс на йоана и отправи завоалирани заплахи за наказателни действия към Пекин, ако не играе по правилата. Той отбеляза, че Съединените щати се стремят да възвърнат влиянието си в региона, което по думите му е от първостепенен американски интерес.

Президентът на Китай отвърна на удара, като каза, че страната му иска повече влияние в качеството си на израстваща световна сила. Той декларира ясно, че Пекин предпочита да работи по действащия модел на световна търговия, вместо да се включва в оглавяваните от Съединените щати опити за създаване на отворен пазар в Азиатско-тихоокеанския регион.

По-късно днес предстои двустранна среща между Обама и Ху Цзинтао.

Барак Обама заяви още, че вижда положителни признаци в усилията на Европа да се справи с дълговата криза. Според него е важно, че Европа застава в подкрепа на членовете на еврозоната. Обама и руския му колега Дмитрий Медведев обсъдиха теми като Афганистан, Иран и Сирия по време на двустранна среща в кулоарите на форума на АТИС. След това Обама каза пред репортери, че двамата са потвърдили намеренията си да работят и да изготвят съвместен подход към Иран, за да бъде принудена страната да изпълнява международните си задължения в ядрената сфера. Медведев подчерта, че Москва и Вашингтон са все още далеч от постигането на консенсус.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна