Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплатите на държавните служители - по нова система от догодина

Снимка: БГНЕС

От следващата година всички държавни служители ще получават заплати по нова система. Заплатите няма да бъдат намалени и ще запазят тазгодишните си нива, но в бъдеще тяхното увеличение ще зависи от конкретните резултати на служителя, който ще бъде оценяван всяка година. Добавката за прослужено време се премахва и ще стане част от основната заплата.

Всички тези новости засягат и служителите в държавни институции като Националната агенция за приходите, митниците, НОИ, Здравната каса, Фонд "Земеделие", Съвета за електронни медии, Комисията за регулиране на съобщенията и др. В тази група попадат и служителите в общините.

Моделът на заплащане в държавната администрация ще е такъв, че ще има основно месечно възнаграждение, което ще е твърд процент и ще формира 70 процента от бъдещите заплати на тези служители. Към него се добавят бонуси, които дават още до 30 процента отгоре. Служителите ще се оценяват веднъж в годината за увеличаване на заплатата и на тримесечие за допълнителни бонуси или допълнително материално стимулиране.

Няма нито един служител, на който заплатата, след като влезе в сила, ще падне. Класът ще отпадне като характеристика на заплащането, но от 2012 година, когато тези наредби влязат в сила, той просто ще влезе в основното заплащане, така че основното заплащане от 2012 година -  клас прослужено време плюс това, което е основната заплата сега, каза финансовият министър Симеон Дянков и обясни как ще се формират бонусите:

Бонусите ще бъдат разделени на две - такива с постоянен характер, които ще се дават на служители, които имат оценка над средната и това ще се оценява, разбира се, на годишна основа и след това на всеки три месеца. Този бонус може да е до 20-25% от цялостната заплата и вече по-малък бонус, който се дава определено за добре свършена работа и това е по усмотрение на ръководителя. Въвежда се допълнително възнаграждение за привличане и задържане на служители на позиции с особено важно значение за дадените администрации. Хора, които имат определен тип образование, което по-трудно се привлича в държавните администрации, например юристи за някои институции, инженери за други институции.

Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна