Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелската армия: Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е елиминиран

Хасан Насрала, лидер на "Хизбула"

Лидерът на терористичната организация "Хизбула" е бил убит при вчерашната атака в Бейрут. Това твърдят от израелската армия, предадoха The times of Israel, Асошиейтед прес и АФП. 

От армията посочиха, че заедно с Насрала са ликвидирани още няколко висши командири на "Хизбула". 

Военният говорител Надав Шошани публикува съобщение в социалната мрежа Х. Друг военен представител - Давид Авраам потвърди пред Франс прес, че Насрала е бил "елиминиран" при израелската атака в ливанската столица в петък. По първоначални данни той се е намирал в бункер в централата на "Хизбула". Източник, свързан с групировката, е съобщил пред Франс прес, че от снощи е прекъсната връзката с лидера.

Началникът на генералния щаб на израелската армия Херци Халеви заяви: "Знаем как да стигнем до всеки, който застрашава гражданите на Израел. В края на краищата, след сериозна подготовка, израелската армия задейства плана в Ливан за удари срещу Насрала и централата на Хизбула.

Според Халеви, атаката е осъществена в точното време и по много прецизен начин.

Хасан Насрала е една от най-известните и влиятелни фигури в Близкия изток. Израснал е в Бейрут и застава начело на "Хизбула" през 1992 година, на 32-годишна възраст, след като неговият предшественик е убит от Израел. Изиграва важна роля в превръщането на шиитската групировка в значима политическа и военна сила.

От години не се появяваше публично поради опасения за сигурността му.

В последната си реч Насрала обвини Израел за атакиите с взривените пейджъри и преносими радиостанции, използвани от членове на групировката, при които загинаха 39 души и хиляди бяха ранени.

През последната нощ израелските въоръжени сили продължиха атаките в южните предградия на Бейрут. Много хора напускат домовете си се събират по площадите и парковете в центъра и крайбрежните райони. От здравното министерство съобщиха, че се налага да бъдат евакуирани болници в южните предградия заради израелските удари. Атакувани бяха цели на "Хизбула" и в Долината Бекаа в Източен Ливан. Сирените за въздушна тревога прозвучаха и тази сутрин в Северен Израел заради изстреляни ракети от ливанска територия.

По-рано Израел обяви, че мобилизира още три батальона резервисти. Решението е било взето преди началото на периода на еврейските празници, когато напрежението в Йерусалим и на Западния бряг обикновено нараства, отбелязва Ройтерс.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна