Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният исторически музей получи ценни антики

Снимка: Венета Павлова

Изключително ценни паметници на културата бяха предадени от министъра на финансите Симеон Дянков на Националния исторически музей на официална церемония днес. Сред находките, конфискувани от дилъри на антики в полза на държавата, е и най-голямата находка на средновековни монети на български владетели.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков предаде на директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров около 10 000 изключително ценни паметници на културата, конфискувани в полза на държавата от Софийската градска прокуратура през 2004 година от група дилъри.

Историческите ценности са от всички времена и епохи - от праисторията до ХХ век включително. Сред най-ценните са монети на българските владетели цар Михаил Шишман, Иван Страцимир и цар Иван Александър. Сред най-големите ценности са и печати на княз Борис и на царете Симеон Първи и Петър Първи. За значението на експозицията директорът на музея проф. Божидар Димитров каза:

Тези ценности, близо 10 000, са равни горе-долу на съдържанието на един средно голям областен музей. Тоест, един цял областен музей влиза в Националния исторически музей.

Приблизителната стойност на колекцията не може да бъде изчислена с точност, но цената само на един средновековен печат на големите търгове по света може да варира между 50 и 500 хиляди евро.

Информацията е на Лъчезар Цветков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна