Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Джамбазов преди конференцията на ОЛАФ: Имаме напредък

Снимка: БГНЕС

В София днес започва годишната среща на ОЛАФ - службата, която се бори с престъпленията с финансови средства от Евросъюза. За пръв път подобна конференция се провежда в държава от Източна Европа. Много е важна комуникацията ни, тъй като ОЛАФ са наши партньори. На практика за миналите две години от внесените от прокуратурата обвинителни актове има само пет оправдателни присъди, каза в "Преди всички" Божидар Джамбазов, заместник-градски прокурор на София, оглавява и специализираното звено по борба с този тип престъпления.   

Комуникацията с българската администрация напредна, сигналите в прокуратурата са с много по-добро качество, периодично се организират срещи с тези контролни органи, представители на всички оперативни програми, за да организираме работата си така, че да позволят на прокурора да вземе веднага решение, а не да се налагат допълнителни проверки, които отнемат доста време.

Имаше пик на делата миналата година. Тази година е по-малък, но имаме достатъчно дела за измами. Имаме разследване на шефове на агенции, които са свързани с работа по оперативни програми, каза Божидар Джамбазов. Той не отговори на въпроса кой е най-високопоставеният разследван.

Цялото интервю на Силвия Великова с Божидар Джамбазов чуйте в звуковия файл. 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени