Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Окупирай Уолстрийт" окупира за кратко исторически обект във Вашингтон

Палатков лагер на площад Фрийдъм плаза във Вашингтон
Снимка: БГНЕС

Вашингтонският клон на движението Окупирай Уолстрийт окупира за кратко исторически обект в столицата на САЩ, предаде Франс прес. Стотина протестиращи нахлуха в сградата на училището Франклин, построено в края на 19 век, и разпънаха на фасадата му голям плакат с текста: "Държавна собственост под контрола на общността". Полицията се намеси и експулсира неканените гости. Няколко души бяха задържани. Някои от протестиращите припомниха, че сградата е била трансформирана от училище в убежище за бездомници, но властите я затворили преди три години. Оттогава тя стои неизползвана и властите се опитват да я продадат на частни инвеститори.

Сградата на училището Франклин е елегантна с червени тухли и е издържана в готически стил. Там именно Александър Бел започва опит, който го отвежда до изобретяването на телефона през 1880 г. Според протестиращите убежището за бездомници в сградата е било закрито като част от мерките за икономии, които 1 процент от американците налагат на останалите 99 процента от населението.

Два протестни палаткови лагера на вашингтонския клон на Окупирай Уолстрийт са разположени от няколко седмици във Вашингтон, на площадите Фрийдъм плаза и Макферсън, и двата в близост до президенството.

Същевременно иатлианският писател Роберто Савиани, известен с това, че дръзнал да се изправи срещу камората, посети протестиращите от Окупирай Уолстрийт, съобщава електронното издание на в. "Кориере дела сера". Пред демонстрантите, събрали се отново в парка Зукоти, Савиано подчерта, че единствената икономика, която не познава кризи, е престъпната икономика. Писателят отбеляза, че икономическата криза е плод на десетилетия на престъпно управление, извършено от хора, които не са се стремили към икономически растеж, а само към лично облагодетелстване. Така се е създал климат на несигурност, в който е нараснал страхът от загубата на работата, а хората вече не се осмелявали да реализират проектите си и не виждали бъдеще пред тях, подчерта писателят.

Пред протестиращите писателят изрази увереност, че новото италианско правителство ще има за приоритет борбата с мафията. Той допълни, че все още е прекалено рано да се дават оценки за работата на кабинета на Марио Монти. Накрая писателят изрази увереност, че протестиращите в САЩ ще поставят началото на един по-добър свят.

Откакто публикува скандална книга за практиките на камората, Савиано е изложен на постоянни заплахи за живота си и живее под полицейска охрана в родината си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна