Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Котев: Биха директора на АЕЦ "Козлодуй", защото наруши омертата

Снимка: БГНЕС
Според ядрения физик Георги Котев причина за нападението срещу изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" е негово интервю пред американското електронно издание "ЕвроЧикаго". По думите на Котев в интервюто Александър Николов разкрива факти за изпуснато радиоактивно гориво в централата и за липсващи 6 касети с такова гориво:

Той/Ал.Николов - бел. на ред./ казва, че всъщност има разхерметизирано ядрено гориво. Другият момент е, че той заявява, че в протокол, изготвен от шведски експерт, чул да казва, че когато влязъл в помещението, където се намира ядреното гориво, видял три купчини по 30 броя ядрено-горивни касети. Това прави 90 броя. Тогавашният министър на енергетиката Петър Димитров изпраща нарочно свои подчинени от министерството да направят проверка на горивото. В резултат на 3-дневната проверка пишат доклад до министъра и в него се казва, че в помещението са налични 96 броя касети. Получава се така че в средата на месец август в АЕЦ "Козлодуй" има 96 броя касети, а в средата на септември има 90 броя. Изчезнали са шест броя ядрено-горивни касети. Това са двете негови нарушения на омертата, заради които предполагам, че в рамките на месец му е организирано това покушение.

Георги Котев има дългогодишен опит в АЕЦ "Козлодуй" и от няколко години твърди, че свежото гориво в централата е подменено с по-евтино рециклирано и по-силно радиоактивно.

Според журналиста Иво Инджев случаят с нападението срещу Александър Николов е посегателство върху държавата:

Това е хвърлена ръкавица в лицето на държавата от страна на някаква бандитска структура. Става дума за предизвикателство, за обявяване на дуел на държавата и тя в лицето на своите ръководители мълчи и според мен мълчи гузно.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна