Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС: Почти всички политически сили искат разследване на изборните нарушения

Снимка: БТА

Четин Казак коментира в "Преди всички" предложението в дневния ред на Народното събрание тази седмица да влезе проектът за решение за създаване на временна анкетна комисия за разследване на неправомерни действия на изпълнителната власт във връзка с проведените избори за президент и местна власт. Проектът е инициатива не само на ДПС, зад него застанаха почти всички политически сили, представени в парламента, заяви Четин Казак.

Проектът предвижда комисията да провери многобройните сигнали за нарушения на изборния процес и за лишаване на стотици хиляди български граждани от избирателни права по вина на МВР. Комисията има срок от два месеца от датата на създаването си да извърши проверката, комисията ще бъде създадена на паритетен принцип - с по двама представители от парламентарна група, уточни Четин Казак. 

Изборният кодекс не предвиждаше ясна процедура, по която да се изготвят т.н. забранителни списъци, реално нямаше правно основание за тези списъци. Беше въведен принцип на уседналост, който ние оспорихме. За съжаление, Конституционният съд не уважи нашето искане. В крайна сметка стотици хиляди български граждани, половината от които отговаряха на изискването за уседналост, също бяха попаднали в тези списъци и бяха лишени от упражняване на конституционното си право да гласуват. Стигна се до парадокси като посланици и дори районен прокурор да не могат да гласуват. Това за нас е категорично нарушение на Конституцията и съответните институции като ГРАО трябва да понесат своята отговорност за този плачевен пропуск, каза още депутатът Четин Казак.

Цялото интервю на Таня Милушева с Четин Казак чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна