Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима мъже са задържани при спецакция "Зрънчовци"

Снимка: БГНЕС
При проведената вчера спецакция с кодовото название "Зрънчовци" са задържани четирима мъже, съобщават от пресцентъра на МВР. В операцията, насочена срещу данъчни престъпления, са участвали служители от Икономическа полиция към ГДКП и техните колеги от областните дирекции в Бургас, Ямбол и Варна, със съдействието на експерти от НАП и под ръководството на Бургаската окръжна прокуратура.

До реализация се достигнало след седеммесечна работа на служителите, наблюдавали престъпната дейност на задържаните, които се занимавали с неправомерно усвояване на ДДС. По данни на експерти, само за периода април-ноември 2011 година предполагаемите щети за държавния бюджет са в размер на 550 00 лева.

В хода на работата бил установен механизмът - неправомерно акумулиране на данъчен кредит от липсващи търговци чрез реализиране на селскостопанска продукция, зърно с неустановен произход. Продукцията се легализира чрез документи с невярно съдържание. Различните фирми, контролирани от групата, препродавали стоката помежду си. Продавали я на фирми-износители, които при осъществяване на вътрешнообщностна доставка или износ получавали натрупаното ДДС.

Извършени са процесуално-следствени действия, иззети са документи и компютри. С полицейска мярка за 24 часа са задържани в Ямбол 41-годишен и 64-годишен мъже, а в Бургас е задържан 22-годишен мъж, криминално проявен за кражби и осъждан условно. Във Варна е заловен и четвъртият мъж.

Служители на НАП са връчили заповеди за започване на данъчна ревизия на четири физически и две юридически лица. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 321, ал.1, т.2 от НК. Продължават действията по разследването.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна