Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анулираха президентските избори в Южна Осетия

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Русия подкрепи решението на властите в Южна Осетия да анулират президентските избори, които бяха спечелени от кандидата на опозицията. Москва призова политиците да запазят спокойствието в републиката.

Върховният съд в самопровъзгласилата се република насрочи нови избори през март 2012 година по настояване на загубилия претендент Анатолий Бибилов, който се подкрепя от Кремъл. В отговор позиционният кандидат Ала Джиоева заяви, че ще се съобрази с волята на избирателите и се сама се обяви за президент на Южна Осетия.

Напрежението нарасна още повече, след като съдът обяви действията й за незаконни и забрани нейното участие в изборите догодина. Като изтъкват, че и двамата кандидати са лоялни към Москва, руските медии предупреждават за опасността от граждански конфликт в Южна Осетия, тъй като недоволството срещу властите расте, а сред населението има много оръжие. Чуват се и призиви за по-активна руска намеса, за да успее Кремъл да наложи своя кандидат за президент в отцепилата се от Грузия Южна Осетия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна