Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ и КТ "Подкрепа" ще обсъдят най-новото предложение за пенсионна реформа

Снимка: БГНЕС

Ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа" ще обсъдят най-новото предложение на ГЕРБ за пенсионна реформа. След многолюдна протестна демонстрация в столицата, депутатите от управляващата партия отстъпиха от искането за вдигане на пенсионната възраст с една година. Искра Фидосова предложи І и ІІ категория да останат по стария режим на пенсиониране и за тях да не се вдига възрастта, а с по 4 месеца през следващите 3 години да се увеличава възрастта за ІІІ категория, която е най-масова. 

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев отвърна, че възрастта за пенсиониране не трябва да се увеличава дори с 4 месеца. Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи много варианти за попълване на дефицита в НОИ. Едно от предложенията е ТЕЛК-овете да минат към НОИ.

Предстои вносителите на първото предложение за увеличение възрастта за пенсиониране на всички категории труд с една година от 1 януари да го оттеглят, след което ще се внесе предложението за плавно повишаване на възрастта за пенсиониране само за ІІІ категория труд.

Разговорите между парламентарната група на ГЕРБ и синдикатите са насрочени за 12 часа. Дотогава двата синдиката трябва да имат становище дали приемат предложението. Преди срещата депутати от ръководството на ГЕРБ ще разговарят и с премиера Борисов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени