Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавни служители и военни ще плащат сами осигуровките си

Снимка: БГНЕС

От средата на следващата година държавните чиновници и работещите в армия и полиция ще плащат сами осигуровките си. Така на годишна база трансферът, който държавата прави към НОИ, ще се намали с 1 милиард и 500 милиона лева. Това потвърди финансовият министър Симеон Дянков след днешното заседание на Националния тристранен съвет, на което синдикатите не участваха.

Обсъжда се идеята всички заплати да се плащат само по банков път. Въпреки че две поредни години парламентът отхвърля предложението, то ще бъде формулирано още един веднъж и на дискусията ще бъдат поканени и търговските банки. Целта е да се прецени евентуално върху каква част от изтеглените суми от карта няма да се удържа такса. Според Симеон Дянков това може да са първите пет или 10 тегления на пари от съответната заплата: 

Едната тема е какво става в малките населени места и затова на следващата тристранка ще поканя представители на Асоциацията на търговските банки да ни кажат те каквиждат този проблем. Другото е, разбира се, с таксите че няма как, особено за по-ниските заплати, ако го направим по банков път, банките да си събират такси от това, че  сме решили.  За тях това ще бъде изгодно и съответно очакваме пък от тях отстъпки - или първите, примерно, пет транзакциида са безплатни, или десет, има различни формати.

На срещата бизнесът е повдигнал темата за намаляването на лихвите върху просрочени осигуровки. Стопанската камара иска опрощаване на лихви, а Асоциацията на индустриалния капитал - намаляване на наказателната лихва от 20 на 10 процента. Предстои допълнителна дискусия.

Криминализирането на неплащането на вноски от бизнеса също ще е факт следващата година след прецизиране на текстове, каза финансовият мионистър.  

Трябва много внимателно да се опише дефиницията - какво значи укриване, за да не е да ударим фирми, които са си осчетоводили осигуровките, но просто за месец или два нямат възможност да ги платят. Това е съвсем различно от това някоя фирма да укрива осигуровки.

От средата на следващата година ТЕЛК-овете за хората в трудоспособна възраст ще преминат към НОИ, обясни още Дянков. Това също ще спести разходи. Комисиите за пенсионери и деца няма да са към института.

ТЕЛК-овете работят по три теми - детска инвалидност, тя няма смисъл да се прехвърля към НОИ, това е друга тема, работната инвалидност, която смятаме, че е добре да се прехвърли към НОИ и пенсионерската инвалидност, която също няма смисъл да се прехвърля. Един вид системата трябва да се раздели на две и затова ще трябва малко и организационно време. Затова по предварителни анализи смятаме, че евентуално от първи септември 2012 година е възможно и законово това да е готово, и организационно.

На следващо заседание ще бъде обсъдено отново отпадането на тавана на пенсиите. Симеон Дянков обясни какво е показал днешният анализ:

Колко души са на 700? Отговорът е около 50 хиляди, 49 хиляди. Ако се вдигне на 850, тогава стават под 25 хиляди. Ако се вдигне на 1 500, стават 700 души. Изглежда като смислена реформа. Министър Трайков всъщност доста говори по тази тема, той е запознат с нея и затова следващата, по-следващата сряда всъщност, ще имаме пълния анализ.

Следващата среща на държава и бизнес по тези теми ще бъде идния петък. Според вицепремиера дори без участието на синдикатите, диалогът е легитимен:

Има пълна легитимност. Защо? Защото са се срещнали всички тези от трастранката, които искат да вършат работа и работа се върши.

Преди заседанието на тристранката председателят на Стопанската камара Божидар Данев пък каза, че липсата  на синдикатите лишава заседанието от легитимност. Той похвали финансовия министър за водената от него политика.

Междувременно от КНСБ обясниха, че се оттеглят от разговорите заради потъпкването на постигнатото след тежки преговори национално споразумение. Синдикалистите смятат, че предлаганите от тях балансирани мерки за реформа и стабилизиране на пенсионната система са били пренебрегнати. Отговорността за приетите едностранно решения, в т.ч. и за вдигането на възрастта за пенсиониране, е изцяло на парламентарното мнозинство и правителството, заявяват в съобщение до медиите от синдиката.

Цветелина Стоянова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна