Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аптеките няма да приемат масово лекарствата с изтекъл срок на годност

Снимка: БГНЕС

В момента не се работи по документ, който да задължава аптеките да приемат лекарствата с изтекъл срок на годност, съобщи в ефира на "Хоризонт до обед" Евдокия Манева, заместник-министър на околната среда и водите. Така тя опроверга ширещия се слух сред фармацевтите, че от следващата година ще трябва да осигуряват помещения и да приемат задължително негодните лекарства. Има теоретична възможност, но за да започне да се прилага една такава норма, тя трябва да бъде обсъдена много сериозно с Министерството на здравеопазването и фармацевтите, трябва да бъде избрана фирма, която да извършва тази дейност и осигурени финансови ресурси. Трябва да се прецени дали гилдията е съгласна на такава мярка, добави Манева.

Евдокия Манева успокои слушателите, че опасността при изхвърлянето на стари лекарства в контейнерите за отпадъци е пренебрежимо малка. Няма европейски изисквания, които да ни налагат определени срокове и задължението да въведем такава мярка за лекарствата с изтекъл срок на годност.

Позицията на Манева бе възприета с видимо облекчение от Асена Стоименова, заместник-председател на Българския фармацевтичен съюз.

Чуйте двете интервюта на Валерия Николова с Евдокия Манева и Асена Стоименова в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна