Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция държи на проекта "Набуко"

Снимка: БГНЕС

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че Турция държи на реализацията на проекта "Набуко" за пренос на природен газ от Каспийския басейн към Европа, в който и България е партньор.

Предимства и рискове за грандиозен проект като "Набуко" винаги ще има. Споразумението Шахдениз 2, което бе подписано на 25 октомври т.г. с Азербайджан, е една добра перспектива за "Набуко". Турция е един от шестте партньора в "Набуко", не притежаваме газ, затова особено държим да се реализира този проект, каза Танер Йълдъз.

Турският енергиен министър подчерта също, че въпреки проблемите, които Турция има със Сирия заради насилията на режима на Башар Асад, ще продължи съвместната работата по проекта за т.н. арабски газопровод, който ще преминава през Ирак, Египет, Йордания, Ливан и Сирия.

Сирийската страна също потвърди, че няма да прекъсне работата, защото арабският газопровод е от значение за целия регион. Възможно е ние да захранваме този проект. Възможно е от турска страна да подаваме газ на Сирия и Ливан. В момента получаваме 4 млн. куб. м газ от Египет, но с течение на времето може би ще нарасне потреблението в тези страни и ние ще им подаваме газ. Поради това енергийните проблеми оставихме извън санкциите, които наложихме на Сирия, каза турският енергиен министър.

Информацията е на кореспондента на БНР в Турция Нахиде Дениз.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени