Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Московски: Няма спрени от експлоатация нови мотриси

Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта Ивайло Московски отрече твърденията, че четири от новите мотриси "Сименс" са били спрени от експлоатация, а агрегатите - свалени от тях. Московски каза това по време на парламенталрния контрол по повод думи на депутата от БСП Петър Мутафчиев.

В никакъв случай не може да се допусне подобно действие на разколачване на нови мотрисни влакове, за да се ремонтират други, заяви Мутафчиев. 

Министър Московски обаче обясни, че четирите влака са били спрени за планов ремонт и след това са пуснати отново:

В момента те се намират в експлоатация. Резервните части и агрегати от спрените мотрисни влакове серии 30 и 31 не са демонтирани и влагани при извършване на ремонта на други мотрисни влакове.

Министърът припомни, че България има 24 милиона лева просрочени задължения по плащанията за мотрисите. В кулоарите на парламента топй каза, че въпросът с мотрисите ще е една от темите на срещата между премиера Бойко Борисов и германския канцлер Ангела Меркел през януари.

Преди два дена ги поканих и вчера ги изпратих в БДЖ да се договорят. Вчера са седнали. Доколкото разбрах синдикатите по нищо не са склонни да отстъпят, освен по болничната схема, която ние сме предложили съвместно с тях да бъде изработена. И след вчерашната не е имало други срещи. Моят кабинет е отворен по всяко време, да заповядат, когато имат нещо ново да кажат, да дойдат, заяви по повод преговорите с БДЖ и синдикатите Ивайло Московски.

Добромир Видев

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна