Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите в БДЖ бяха подновени на 19-ия ден от стачката

Снимка: БГНЕС

Преговорите в БДЖ бяха подновени след няколкодневно прекъсване. Разговарят работни групи с управителите на товарните и на пътническите превози. По думите на Екатерина Йорданова от синдиката на транспортните работници разговорите са в начален етап. Не е ясно кога може да се очаква краен резултат.
Синдикалният лидер Петър Бунев подчерта преди началото на преговорите, че не отстъпва от исканията за запазване на размера на заплатите до юни, договорено с министъра на транспорта Ивайло Московски преди дни. Очаква се през юни да влезе в сила бонусната система, на чиято база ще се изчисляват възнагражденията, припомни репортерът ни Добрина Карамболова. Не се променя и позицията на ръководството.

Деветнадесети ден продължава стачката в железниците. От ръководството на БДЖ заявиха в отворено писмо, че тя вече е незаконна заради влезлия в сила в неделя нов график на движение на влаковете.

В основни възлови гари като София, Стара Загора, Ямбол, Сливен и Царева ливада от 8.00 часа е прекратено приемането на влакове.

В писмото се посочва, че арбитражните решения за транспортно обслужване са издадени въз основа на стария график. От КНСБ заявиха, че стачката продължава да е законна. Ръководството на БДЖ "Пътнически превози" е отправило към синдикатите нова покана за преговори от 11 часа.

В неделя са спрели 65% от 160-те влака, които се движат по новото разписание, съобщиха синдикатите.

Синдикатите в Национална компания „Железопътна инфраструктура” още не са получили покана за продължаване на преговорите, съобщи за БНР Димитър Динев, председател на стачния комитет на Синдиката на железничарите към КНСБ.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна