Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Латинов: Свещениците работят незаконно

Снимка: БГНЕС
Свещениците в момента работят незаконно. Те нямат трудов договор. Тази заповед, с която Светият синод ги назначава е извън закона. Това каза експертът към юридическия отдел на КТ "Подкрепа" и консултант към Синдиката на свещениците Христо Латинов в предаването "12+3".

По думите му така е бил установен реда в устава на Светия синод. Това е смешно. Мисля, че съответните органи трябва да си влязат в пълномощията. Той противоречи на законите и противоречи на европейската конвенция за човешките права и свободи. Уставът във финансовата му част подлежи на доста криминално разследване, каза Латинов.

По думите на Латинов държавната субсидия за Синода е била над 3 млн. лева от 2008 година насам, като това са парите, отпуснати само от държавата. Отделно се получават и пари от общините. Преди пет години бяха преведени един милион лева за изготвяне на проект за консервирането и реставрирането на Богословския факултет на площад "Св. Неделя". До момента не е направено нищо. За тези пари няма отчет, каза той.

Латинов заяви, че са правени опити за проверки много пъти, но инспекторите не са били допускани. В Закона за вероизповеданията от 2002 година категорично е записано, че църквата подлежи на проверки, особено когато получава дотации и дарения. Пише още, че при констатирани нарушения МФ трябва да уведоми прокуратурата за извършените проверки, обясни той.

Светият синод не знае колко са действащите свещеници в България, заяви още Христо Латинов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна