Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двадесети ден на стачка в БДЖ

Снимка: БГНЕС

Преговорите в БДЖ "Пътнически превози" и днес не доведоха до резултат. Профсъюзите не са съгласни с ограничаването на синдикалните привилегии, както настояват от ръководството на дружеството.

Критичните точки за тях са, като цяло, ние да бъдем игнорирани да не може да вземаме решения в съвместни такива участия, когато се касае за трудово-правните отношения с работниците, когато един работник ще бъде преместен от едно място на друго, когато ще бъдат извършени структурни промени. Те това не искат да го обсъдят със синдикатите., заяви Ангел Игнатов от работната група на КНСБ.

Синдикатите ще обсъдят по-нататъшните си действия, но засега стачката остава.

Преговорите между синдикати и представители на БДЖ бяха подновени в понеделник, като този път се водят на ниво работни групи. Целта е да се стигне до Колективен трудов договор, който профсъюзите настояват да бъде с параметрите от 2009-та година. Председателят на Съюза на транспортните синдикати Катерина Йорданова изрази надежда, че краят на стачката е близо.

Ръководството обаче е на мнение, че някои текстове в договора пречат на реформите и няма да бъдат приети.

Загубите, причинени от стачката, вече са близо 2.5 милиона лева, което пък може да доведе до намаляване на заплатите, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски.

По данни на дружеството, стачната активност в страната драстично е намаляла. Председателят на борда на директорите Владимир Владимиров каза, че само един влак не е заминал от Централна гара -  София.

Късно в понеделник беше подписано споразумение в БДЖ "Товарни превози". В него профсъюзите са отстъпили по точките от Колективния трудов договор и за работниците заплати ще има, обяви Владимиров:

В "Товарни превози" и холдинга със сигурност. За "Пътнически превози" трябва да изчакаме следващите дни. Ако стачката спре, мисля че ще има аванси за всички. Ако обаче стачката продължи, определено имаме затруднения. 2,5 милиона сме на загуба. От самото начало казвам: „Това не е стачка на работниците, това е стачка на синдикатите”. Работниците са недоволни от всичко това, което се случва, и бързат да приключат преговорите. Смятам, че колегите в "Товарни превози" и синдикатите там винаги са били много по-разумни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени