Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лион Панета пристигна за двудневна визита в Турция

Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета пристигна снощи на двудневно посещение в Турция. Днес Панета ще разговаря в Анкара с турския президент Абдуллах Гюл, премиера Реджеп Тайип Ердоган и с турския си колега Исмет Йълмаз

Арабската пролет, кризата в Сирия и ролята на Турция, Афганистан, Иран и Ирак се предвижда да бъдат главните теми в разговорите. Специално внимание се очаква да бъде отделено на въпроса във връзка с разполагането на противоракетния щит на НАТО в областта Малатия.

За турската страна от особено важно значение е да си осигури подкрепата на САЩ в борбата срещу терора на Кюрдската работническа партия (ПКК). Съединените щати вече предоставиха на Турция военни роботи, предатори, които ще се използват за разузнавателни мисии и ще бъдат обслужвани от американски военни. В разговорите Анкара да даде заявка за още предатори.

От американска страна се очаква в преговорите да бъде отделено внимание на турскоизраелските отношения. Лион Панета преди време настоя Израел да подобри отношенията със съседите си и да сложи край на изолацията си в Близкия изток.

Това е второ посещение на отговорен американски представител в Турция през последните две седмици. Преди Лион Панета, американският вицепрезидент Джо Байдън посети Турция в началото на този месец.

Информацията е на Нахиде Дениз

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна