Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кражбата на данни от смартфони и таблети е най-модерното престъпление в интернет

Снимка: БГНЕС
Кражбата на данни от смартфони и таблети е най-модерното престъпление в интернет. Това съобщи Явор Колев,  началник на сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП. Престъпните банди вече не крадат отделни самоличности и данни на хора. Пакети с кодове на кредитни карти се вземат незаконно от големи вериги магазини или банки и фирми.

Годишните загуби от престъпления в интернет възлизат на един трилион долара. Явор Колев обясни, че заради идващите празници се очаква активизация на интернет престъпленията. От полицията съветват хората да бъдат внимателни, когато пазаруват с кредитни карти или през смарфони и таблети.

Все повече тези устройства навлизат и стационарните компютри отстъпват на тези мобилни устройства, чрез които ние можем да извършваме всичко, на всяко място физически, така че естествено е те да бъдат основен обект на интерес.

80 български полицаи и магистрати ще се обучават в рамките на проект за борба с киберпрестъпленията. Най-често престъпниците хващат своите жертви, като продават в интернет скъпи продукти на занижени цени.

Николай Христов


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна