Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЕЦ "Козлодуй" постави рекорд с произведената електроенергия

Снимка: Таня Харизанова

Ива Антонова - кор. на БНР във Враца

Атомната централа "Козлодуй" постави днес рекорд, като произведе над 15 милиарда 765 милиона киловатчаса електроенергия. Такова количество е било произведено през цялата 2008 година.

В оставащите дни до края на 2011 г работата на централата ще донесе приходи от 35 милиона лева, каза при посещението си в АЕЦ "Козлодуй" енергийният министър Трайчо Трайков, който очерта приоритетите в развитието на ядрената ни енергетика:

Електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" за една година може за няколко минути с енертгоефективни крушки да се освети цялата територия на земята. АЕЦ "Козлодуй" продължава да бъде основен стълб на нашата енергетика. Не случайно продължаването на ресурса на пети и шести блок е такъв важен приоритет за нашата площадка.

В АЕЦ "Козлодуй" има условия за изграждането на още един или два блока. Би могло да се реализира и като част от едно по-малко "Белене", би могло да се реализира и като изцяло различен проект отначало. Аз се ангажирам със срокове тогава, когато съм убеден, че те могат да бъдат спазени. Уверявам ви, че всичко, което може да се направи по темата се прави.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна