Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава стачката по големите френски аерогари

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Шести ден продължава стачката на контролните служби на най-големите френски аерогари. Правителството се готви да изпрати служители на реда за заместници на стачкуващия персонал, за да осигури полетите пред Коледа.

400 полицаи и служители на жандармерията са в готовност да поемат пътническия и багажен контрол на аерогарите, ако до четвъртък стачката не приключи. Това правителствено решение, потвърдено пред радио Франсо Енфо от френския министър на транспорта и екологията Натали Косиуско-Моризе, бе посрещнато с протести от стачкуващите, но и от някои полицейски синдикати.

Въздушният трафик за деня е осигурен на засегнатите от стачката аерогари, като контролът се извършва от лица от други летища. На най-много чакане (около 45 мин.) са обречени пътниците на терминал 2 на аерогара Роаси-Шарл дьо Гол в Париж. На летището в Лион обстановката е по-спокойна след няколко дни парализиран трафик. Стачката обхвана и аерогарите на Ница, Мюлуз и Рен, без да има отменени полети.

Засега преговорите със стачкуващите служители, които настояват за повишение на заплатите и по-добри условия на труд, не са довели до резултат. Според техните ръководители, исканията не съответстват на резултатите. Преговорите бяха подновени сутринта.

Юлия Талева - кор. на БНР в Париж 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна